🇹🇷 Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

2021’e dair yepyeni kararlar!

1300+ katılımcının kararlar alıp sözler verdiği Yeni Yıl Kararları araştırmasını sizler için hazırladık.

Pollective’in Halkekmag ile beraber gerçekleştirdiği ve 1300+ katılımcının kararlar alıp sözler verdiği ‘Yeni Yıl Kararları’ isimli çalışmamızı sizler için hazırladık. Aynı zamanda bu kararların sizlere ilham olmasını da istedik.

1. Sevdiklerimize zaman ayırmak bu sene ikinci planda

Katılımcılarımıza ailelerine ve arkadaşlarına daha çok zaman ayırma gibi bir planlarının olup olmadığını sorduk ve pandeminin etkileri burada da karşımıza çıktı! Bu sene ister istemez, sürekli evlerimizde vakit geçirdiğimizden ötürü belki de ailelerimizle hiç olmadığı kadar fazla zaman geçirdik. Bu durum katılımcılarımızı oldukça etkilemiş olacak ki, %41 oy çoğunluğu ile ayırdıkları zamanın yeterli olduğuna inanıyor.

2. Konu spor olunca kararlılıktan eser yok!

Düzenli bir spor hayatı birçoğumuzun sürekli hedefleri arasında yer alıyor. Katılımcılarımızın düzenli spor yapıp yapmayacaklarını sorduğumuzda içlerinden %56’sı istediğini ama düzenli olacağından emin olmadığını söyledi. Aynı soru, geçtiğimiz sene yaptığımız araştırmada %33’lük bir yüzde ile yine aynı seçeneği destekler nitelikte.

3. Sağlıklı beslenmek isteyenler kaçamaklardan vazgeçemiyor

Katılımcılarımızın %43’ü hem sebze hem de fast food tüketmekten yana olduğunu söylüyor ve onları %28’lik oranla ‘hamburgesiz ve pizzasız’ yaşayamam diyen fast-food sever katılımcılarımız takip ediyor. Geçtiğimiz yılki verilerimize bakarsak cevaplar birbirini devam ettirir nitelikte. %43 ile ‘sağlıklı beslenmeye çalışacağım da bakalım’ diyenler ile bu sene %43 ile ‘hem sebze hem de fast food tüketeyim’ diyenler cevaplarda ön sıradalar.

4. İçsel yolculuklar artık daha da önem kazandı

Sürekli negatif haberler aldığımız, sırtımızda büyük yükler hissettiğimiz bu sene, tartışmasız iç huzurumuzu oldukça derinden etkiledi.
2021 yılının bu konuda nasıl etkileri olacağını gözlemlemek istedik ve katılımcılarımıza yeni yılla birlikte duygusal yüklerinden kurtulup negatif insanlardan uzak durmak konusundaki kararlarını sorduk. Çoğunluk %39 ile ‘kesinlikle kurtulacağına ve uzak duracağına’ söz verdi.

5. Telefon ve bilgisayarları hayatımızın merkezinden çıkarıyoruz

2021’de de bu bağımlılığımızın devam edip etmeyeceğini öğrenmek amacıyla katılımcılarımıza günlük ekran süresini azaltıp azaltmayacaklarını sorduk. %39 yeni yılla birlikte o süreyi azaltacağına kararlı olduğunu söyledi. %36 ise bunu çok istediğini ama yapabileceğinden emin olmadığını söyleyen katılımcılarımız oldu.
Gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini bize zaman gösterecek fakat şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, karantinanın üstümüzde yarattığı ekran bağımlılığından herkes sıkılmış durumda.

6. 2021 kariyer yılı olacak

Katılımcılarımıza 2021 yılında kariyerlerine yatırım yapıp yapmayacaklarını sorduk. %66 ‘bu sene benim kariyer senem’ diyerek bu konuda kendine bolca yatırım yapacağını belirtti.

7. Seyahat hayallerinin önünde büyük bir engel var

Biz de seyahat engellerimizin olmadığı, virüssüz bir 2021 hayali ile katılımcılarımıza daha çok tatil yapıp yeni yerler keşfedecekler mi diye sorduk. Tam da tahmin ettiğimiz gibi büyük bir istekle seyahat etmeyi bekleyenler çoğunlukta. %56 her şey hazır ama bir tek maddiyat eksik dedi. Önceki yıl yapmış olduğumuz araştırmada ise bu seneye yakınen, %47 ile ‘uygun fiyat olursa neden olmasın’ yanıtını almıştık.
Pandeminin yarattığı ekonomik sıkıntıların etkisi bu noktada da hissettirmeye devam ediyor! Dileriz ki, 2021 o parayı size getirir.

8. Yeni yıla zararlı alışkanlıklardan arınmış olarak giriyoruz

Sigara ve alkol pandemi döneminde can sıkıntısından, mutsuzluktan, bunalımdan ötürü tüketimi oldukça artmış ürünler. 2021’e ferah ve sağlıklı bir başlangıç için katılımcılarımıza bu konudaki alışkanlıklarının ne yönde ilerlediğini sorduk. Katılımcılarımızın %64’ü zaten kullanmıyorum yanıtını verdi.

9. Aşk hayatlarını 2021’de akışına bırakıyoruz

Geçtiğimiz sene yaptığımız araştırmamızda aşk hayatlarımıza karşı çok daha umutlu olduğumuzu söylemek mümkün. Öyle ki, geçtiğimiz yıl yeni aşkı bulacağım diyen katılımcılarımız %32 iken, bu sene %17’de kaldı.
2021’in bu konuda neler getireceğini bilemeyiz ama biz katılımcılarımızın ne istediğini merak ederek sorduk. Bu sene aşkı bulmaya ya da var olanla ilişkini bir adım ileri taşıyacak mısın? %42 bu sene aşk meselelerini akışına bırakmaya karar vermiş. Zaten bazı zamanlar için en güzeli de bu değil mi?

10. Bol bol şükür edip planlı yaşayacağımız bir sene geliyor

Bu senenin başlıca öğretilerinden biri şükretmek oldu. Aslında ne kadar ufak şeylere bile şükretmemiz gerektiği konusunda hepimiz bazı dersler aldık. Bu konuda daha düzenli bir yaşam için karar alanların sayısını gözlemledik.
Katılımcılarımıza yeni yılda şükür ve karar listesi oluşturup her şeyi bir plan program çerçevesinde yapmak konusunda bir karar alıp almadıklarını sorduk. %33 bu konuda kararlı olmanın yanı sıra şimdiden 2021 ajandasını almış bile!

11. Bu sene harcama değil biriktirme zamanı

Geçtiğimiz sene elde ettiğimiz sonuçlar %37 ile ‘kesinlikle para biriktireceğim’ cevabından yanaydı. Katılımcılarımıza bu soruyu bu sene tekrar yineledik ve sorduk.
%30 kesinlikle birikim yapacağını ve sene sonunda çok paraya sahip olmak istediğini söyledi. Yüzdelerde inişler yakalasakta, amacın hala aynı olması oldukça şaşırtıcı!
Bu noktada, katılımcılarımızın birikim yapma konusundaki bu kararlılığındaki etken noktalar öncelikle pandeminin yarattığı ekonomik sıkıntılar olmakla birlikte pandemisiz zamanlarımızda para harcadığımız pek çok aktiviteyi artık gerçekleştiremiyor olmamızdan kaynaklanıyor olabilir.

12. Şimdi harekete geçip kararları gerçekleştirme zamanı!

1300+ kişiyle beraber 2021 için kararlar aldık.
Biz de son olarak gerçekçi bir şekilde katılımcılarımıza aldıkları bu kararların kaç tanesini gerçekleştirebileceklerini sorduk.
Bir önceki sene %55 checklist’in yarısını gerçekleştirebileceğini söylerken, bu yıl %30 yarısını yapabileceğine inanıyor. Sadece %25’lik bir kesimin hepsini yapabileceğine olan güveni tam diyebilmek mümkün.
Bu duruma etki eden en önemli noktanın şu an geçirmekte olduğumuz ve önümüzü görmekte zorlandığımız pandemi dönemi olduğunu söyleyebiliriz.

Umuyoruz ki, 2021 tüm kararlarımızı hayata geçirebildiğimiz, hedeflerimize ve hayallerimize ulaştığımız bir sene olur!


En son yayınlanan yazılar

Veri Odaklı Karar Verme

Veri Odaklı Karar Verme: Neden önemli ve Pollective Focus ile Pollective Connect nasıl…

4 Adımda Anket Katılımını Yükseltin

Anketiniz için istediğiniz katılımı sağlamakta ve etkileşim yaratmakta zorlanıyor musunuz? Bu yazımızda basit…
REFERANSLAR
POLLECTIVE T.C. SANAYİ BAKANLIĞI VE TÜBİTAK ONAYLI ARGE PROJESİDİR.
Pollective

POLLECTIVE'İN TAMAMLADIĞI GİRİŞİM HIZLANDIRMA PROGRAMLARI