🇹🇷 Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Türkiye’nin Covid-19 aşısında tercihi ne oldu?

750+ katılımcımız ile Covid-19 aşısını araştırdık

Tüm dünyayı etkisi altına alarak hayatımızda büyük değişimlere yol açan pandemi sürecinin en başından itibaren beklenen umut hiç şüphesiz aşı çalışmalarıydı. Hangi ülkenin aşısı konusu da pek çok tartışmanın odak noktası haline geldi.
Birçok ülkede insanlar aşı olmaya başladı, Türkiye’de de çok yakında bu süreç başlayacak iken aşı konusunu kapsamlı bir şekilde ele aldık ve 781 katılımcımız ile birlikte bu konuyu araştırarak sorduk.

1. Her 3 kişiden biri aşı yaptırmayacağını söylüyor

Aşı konusunda en çok merak edilen sorulardan biri de aşının zorunlu olup olmayacağı ile ilgiliydi. Aşının güvenilirliği, yan etkileri, başarı oranı gibi pek çok faktör belirsizken katılımcılarımızın bu durumda aşı olup olmayacaklarını merak ettik.
Sonuçlar ise şöyle şekillendi; her iki kişiden biri en az 6 ay bekleyip öyle aşı yaptırmak istediğini belirtirken, her üç kişiden biri aşı yaptırmayacağını söyledi. Aşı zorunlu olmasa bile yine de yaptıracağını belirten katılımcılarımız ise sadece %19 oranında oldu.

2. En güvenilir aşı Alman Pfizer BionTech aşısı oldu

Bazı ülkeler aşı konusunda başarısız olurken, bazıları denemeleri başarıyla tamamlayarak aşı üretimine başladı. Ülkemize gelecek ve vatandaşlarımıza ücretsiz bir şekilde sunulacak olan öncelikli aşının Çin aşısı olduğu bilinirken, Alman Pfizer Biontech aşısının da gelme ihtimali göz önünde bulunduruluyor. Bu noktada diğer ülkelerin aşılarının da tercih oranlarını merak ettik.
Katılımcılarımızın %40’ı Almanya’nın ürettiği Pfizer Biontech aşısını tercih ederken, ülkemizde uygulanması planlanan Çin aşısı, Amerikan aşısı ile aynı oranda tercih edilerek %10 oy aldı. Rus aşısında ise tercih oranı %4.

3. Çin aşısına duyulan güven oranı oldukça az

Çin aşısının güvenilirliği pek çok mecrada uzun süre konuşuldu. Katılımcılarımızın bu aşıya ne kadar güvendiğini bu doğrultuda sorduk ve cevaplara göre Çin aşısını güvenilir bulan kesim gerçekten az.
Katılımcılarımızın bu konudaki görüşleri çoğunluk olarak %32 ile ‘pek güvenmiyorum’ yanıtı etrafında şekillendi. Ardından onu takip eden yanıt ise %25 oy oranı ile ‘asla güvenmiyorum’ oldu. Çin aşısına ‘kesinlikle güveniyorum’ diyenlerin oranı ise %5 olarak belirlendi.

4. Ücretsiz olması Çin aşısını tercih edilebilir kılmıyor

Farklı ülkelerin ürettiği aşıların da Türkiye’de uygulanma durumu olacak fakat arada bir fark var. Bu durumda uzun vadede ihtimalleri değerlendirmek istedik ve katılımcılarımıza ücretsiz Çin aşısı mı yoksa farklı bir ülkenin ücretli bir aşısı mı yönünde soru yönelttik.
Katılımcılarımızın %45’i yani neredeyse her iki kişiden biri diyebileceğimiz kısmı farklı bir ülkenin ücretli aşısını yaptırmayı tercih edeceğini söyledi. Buradan anlıyoruz ki, Çin aşısının ücretsiz bir şekilde sunulması, vatandaşlar için hiçbir etki yaratmıyor ve söz konusu sağlık olunca ücret vermekten çekinmiyor.

5. Aşı için ayrılacak bütçeleri değerlendirdik

Farklı bir ülkenin aşısı ülkemizde ücretli bir şekilde uygulanırsa katılımcılarımızın bu aşıya ayırabileceği ve ayırmak istediği bütçe miktarını sorduk.

Katılımcılarımızın %36’sı ödemem yanıtını verirken, %33’ü ise 250 TL’ye kadar bütçe ayırabileceğini belirtti. 500 TL %18 devamında 1000 TL %9 ve 1000 TL üzeri %4.

Sonucun aşının geleceği ülke ile doğrudan bir bağlantısı olduğunu söylememiz mümkün. Bu durumda ülkemizde uygulanacak ücretli bir aşının pek fazla rağbet görmeyeceğini ve 250 TL üzeri gibi bir fiyata uygulanması durumunda oldukça az kişi tarafından tercih edileceğini söyleyebiliriz.

Aşı konusu son derece önemli bir gündemken, katılımcılarımız ile birlikte tüm aşı süreçlerini ve çalışmalarını değerlendirdik. Bu değerlendirmelerden sonra görünen o ki, çoğunluk için aşı konusu hala soru işaretleri ve belirsizliklerden ibaret.

ARAŞTIRMA DETAYLARI:
Tarih:
Aralık 2020
Platform: Pollective Focus
Katılımcı:
750+ kişi
Cinsiyet: %65 Kadın(509 kişi) | %33 Erkek (256 kişi) | %2 Diğer (16 kişi)
Yaş: 16 – 65 yaş aralığı
Lokasyon: Türkiye | 63 Şehir

Aşı ve Covid-19 ile ilgili bilgi almak için:
Aşı ve Covid-19 ile ilgili tam bilgi almak için sağlık kurumların sitelerini inceleyin.


En son yayınlanan yazılar

Veri Odaklı Karar Verme

Veri Odaklı Karar Verme: Neden önemli ve Pollective Focus ile Pollective Connect nasıl…

4 Adımda Anket Katılımını Yükseltin

Anketiniz için istediğiniz katılımı sağlamakta ve etkileşim yaratmakta zorlanıyor musunuz? Bu yazımızda basit…
REFERANSLAR
POLLECTIVE T.C. SANAYİ BAKANLIĞI VE TÜBİTAK ONAYLI ARGE PROJESİDİR.
Pollective

POLLECTIVE'İN TAMAMLADIĞI GİRİŞİM HIZLANDIRMA PROGRAMLARI